Hoe zit het met de mensen die nooit het Evangelie horen?

Apologeet.nl

Hoe zit het met de mensen die nooit het Evangelie horen?

Deel 1 – Fundamentele waarheden

Als zendeling onder het onbereikte Antanala-volk van Madagaskar heb ik deze vraag al een miljoen keer gehoord… Nou ja, misschien niet een miljoen, maar vele malen. Meestal zijn deze vragen verborgen in vooronderstellingen. Onder christenen denken sommigen dat niemand gered zal worden, behalve degenen die het evangelie hebben gehoord en geloofd. Terwijl anderen zeggen dat er mensen zijn die gered zullen worden, zelfs als ze nog nooit over Jezus hebben gehoord.

Dan is er nog een groep die denkt dat ik een party-pooper ben. Ze zeggen dat ik deze mensen met rust had moeten laten. Waarom? Onder sommige ongelovigen bestaat het idee dat het evangelie de inheemse cultuur bederft. Maar ik ben niet erg bezorgd over deze mening. Ik beantwoordde deze kritiek al in een essay. Je vindt de link in de beschrijving van deze video. Nee, de grootste zorg voor mij is dat sommige christenen de neiging hebben te denken dat de onbereikten beter af zijn zonder ooit het evangelie te horen. Omdat, zo zeggen ze, het horen van het evangelie neerkomt op verergering van hun situatie.

Dus de grote vraag hier is: wat zal er gebeuren met degenen die het evangelie nog nooit hebben gehoord? Waar gaan ze heen als ze sterven?

Fundamentele waarheden

Oké, wat ik ga doen, is proberen alle verschillende problemen één voor één aan te pakken. Het zou makkelijker zijn om te zeggen dat dit of dat probleem niet klopt, maar ik ga proberen om ze in fundamentele waarheden te beschrijven. Dat gaan we dus in dit eerste deel doen. Laten we gewoon drie basiswaarheden noemen en ze een beetje uitleggen.

Waarheid nummer 1. Mensen zijn voor eeuwig verloren, niet omdat ze het evangelie niet hebben gehoord, maar vanwege hun eigen zonde.

Je zou kunnen denken van wel, maar het is gewoon niet wat de Bijbel leert. Nee, mensen gaan naar de hel vanwege hun eigen zonde, hun eigen gedrag. Wat zegt Romeinen 3:23? “Allen hebben gezondigd en missen de heerlijkheid van God”

De Bijbel zegt duidelijk dat Gods toorn op ons rust vanwege onze zonde. Ja, sommigen zouden zeggen dat de enige zonde die ons naar de hel brengt, de zonde van ongeloof is. Met andere woorden: ongeloof is de enige strafbare zonde. Maar als dat waar is, zouden we niet kunnen zeggen dat verkrachting, plundering, haat enzovoort slecht is. Nee, laten we dit gelijk maar even rechtzetten. Op alle zonde, inclusief de zonde van ongeloof, staat de doodstraf. Alle zonde leidt tot de eeuwige scheiding van God. Waarom? Ik zal een kleine analogie geven, die ik soms vertel aan de mensen in de dorpen die ik bezoek. In deze dorpen hebben ze oudsten die ze ‘koning’ noemen. De koning is de belangrijkste persoon als het gaat om het traditionele leven.

Ik vertel de mensen dat de koning een groot feest wil geven. Dus begint hij in zijn eentje zijn huis schoon te maken (wat heel raar is om te suggereren in deze dorpen. De koning zou dat zelf nooit doen). Hoe dan ook, het kost hem veel tijd en moeite om zijn huis klaar te maken, maar uiteindelijk is het huis brandschoon. Nu stuurt de koning zijn zoon en helpers eropuit om mensen uit te nodigen. Iedereen is welkom. Van de hoge regeringsfunctionaris tot de lage en unfris ruikende herders. Er is wel een vereiste. De koning wil dat ze schoon zijn. Dus voordat ze het feest kunnen betreden, stuurt hij zijn zoon opnieuw. Deze keer met schoon water, een handdoek en mooie witte kleren. De zoon begint gewillig iedereen te helpen om schoon te worden, en zich goed te kleden voor het feest. Nu kan het feest echt beginnen. Geen stinkende zaken in huis. Geen vuile handen die het eten aanraken. Prachtig! Maar wacht even! Hier komt een man die nogal beledigd is door de hele affaire. Hoe durfde de koning hem als smerig aan te zien! Hoe durfde de koning hem schone kleren aan te bieden! Deze man wil binnenkomen op zijn eigen voorwaarden. Helaas! Dit zal niet gebeuren. Hij zou de reinheid van het gezelschap en van het huis van de koning zelf bederven.

Als we het over vuiligheid hebben, hebben we het niet alleen over ‘grote’ zonden. Het vuil en de stank in de analogie vertelt over alle zonde. Wat te denken van liefde. Niet liefhebben is behoorlijk problematisch, om het zacht uit te drukken. Liefde is het grootste gebod. Heb God lief met heel je hart, ziel, verstand en kracht en je naaste als jezelf. De meesten van ons zijn erg selectief als het op liefde aankomt, en we vinden het niet zo’n ‘big deal’… Nou, blijkbaar denkt God er anders over. Je zou kunnen zeggen dat ‘liefde’ Zijn ding is… En wij hebben besloten dat het niet belangrijk is? Op deze manier denken leidt tot verdoemenis, omdat niet liefhebben ervoor zorgt dat we te kort komen.

Ik zou zo door kunnen gaan met het opnoemen van allerlei zonden, maar je kunt ze zelf opzoeken. De waarheid is dat voordat mensen zelfs maar horen over redding door Christus, ze al tekortschieten in de heerlijkheid van God. De toorn van God rust op ons vanwege de zonde. Deze toorn blijft op ons rusten vanwege ongeloof. We kunnen niet binnenkomen op onze eigen voorwaarden. Dit is een heel belangrijk verschil om te weten en te onthouden bij het behandelen van onze eigenlijke vraag.

Het feit is dat mensen niet naar de hel gaan vanwege God. We hebben het onszelf te verwijten. Laat me je nog een analogie geven die ik hoorde van een slimme man genaamd Mike Winger, die zijn eigen YouTube-kanaal heeft.

Stel je voor dat je in een enorm huis zit, stiekem aan het spelen met lucifers en papier. Hoewel mensen zeiden dat je het niet moest doen omdat het gevaarlijk is, je verstopte je op zolder en probeerde het toch. O wat leuk! Je hebt een mooi vuur aan de gang. Maar nu loopt het vuur uit de hand en breidt het zich snel uit. Het blokkeert de enige uitweg, je zit gevangen. Gelukkig is de brandweer in de buurt. Binnen enkele minuten komen ze aan en heffen een ladder naar het dak. Ze slaan een groot gat in het dak om je te bereiken. De man op de ladder roept naar je: “Schiet op! Dit is de enige uitweg. Kom, ik zal je helpen.” Maar ! Je kijkt naar deze brandweerman en zegt: “Ik ben echt beledigd door het idee dat de ‘enige’ uitweg uit deze brand langs jou ladder is! Het is erg onbeleefd om dat zelfs maar te suggereren.” En dus blijf je zitten en ga je dood. Waarschijnlijk sterf je en voel je je zeer gerechtvaardigd over je eigen positie. Als de brandweerman de brand had veroorzaakt, zou je een punt hebben gehad. Maar je was het zelf die de brand veroorzaakte.

Dit is wat er echt aan de hand is. We hebben de toorn zelf veroorzaakt, door onze zonde, door onze eigen slechte daden. We moeten God dus niet de schuld geven van de situatie waarin we ons bevinden.

Waarheid nummer 2. De veroordeling neemt toe wanneer men het evangelie hoort maar het verwerpt.

Jezus was hier vrij duidelijk over toen hij in Mattheüs 11:20-22 tot de steden sprak

“Toen begon hij de steden te verwijten waarin de meeste van zijn machtige werken werden gedaan, omdat zij zich niet bekeerden:
Wee u, Chorazin! wee u, Betsaïda! want als de machtige werken, die in u zijn gedaan, in Tyrus en Sidon waren gedaan, zouden zij zich lang geleden hebben bekeerd in zak en as. Maar ik zeg u: Het zal voor Tyrus en Sidon draaglijker zijn op de dag des oordeels dan voor u.”

Dus ja, degene die het evangelie nooit heeft gehoord is beter af dan degene die het heeft gehoord maar het heeft afgewezen. Het nooit horen ervan zorgt er echter niet voor dat iemand verloren gaat, zoals ik al eerder zei.

Waarheid nummer 3. God is eerlijk en rechtvaardig.

Soms hoor je mensen vragen of het eerlijk van God is om sommige mensen voor eeuwig verloren te laten gaan. Ik ben aardig wat mensen tegengekomen die dit de hele tijd zeggen. Normaal draai ik de vraag om en vraag ik ze of ze vinden dat God in deze wereld moet ingrijpen om een ​​einde te maken aan alle ellende. Meestal beantwoorden ze dat met een ‘ja’. Ik ga door. Dus denk je dat God boosdoeners moet straffen? Nogmaals, ‘ja’. Zie je waar ik heen ga? Uiteindelijk beginnen ze te beseffen dat niemand perfect is en als God slechts enkelen van ons zou straffen – en dus deze wereld niet zou zuiveren van slechtheid – belanden we snel genoeg weer in dezelfde slechte situatie. Met andere woorden: het zou eerlijker zijn om iedereen te laten omkomen.

Of bekijk het zo. Als je 1000 dieven hebt opgepakt, zou het dan niet eerlijk zijn om ze alle 1000 te straffen? Het zijn toch allemaal dieven? Als sommigen gratie krijgen, geloof ik dat de rechter een heel goed excuus moet hebben om op die manier te beslissen.

Zoals we hebben gezegd, hebben we allemaal gezondigd en komen we tekort. Niemand verdient het om vergeven te worden. God is rechtvaardig en eerlijk wanneer Hij besluit om met onze zonden af ​​te rekenen door ons te straffen.

Het punt is dat als we vergeven worden, dat niet is omdat we het verdienen, maar het is pure genade. Genade is een geschenk en kan niet worden verdiend. Terugkomend op de vraag of God rechtvaardig is, kunnen we concluderen dat Hij dat is. Het feit dat Hij genade biedt aan degenen die hun vertrouwen stellen in Zijn zoon Jezus Christus, maakt Hem niet minder rechtvaardig. Het maakt Hem barmhartig. En genade kan niet worden opgeëist door degenen die het willen ontvangen, ze moetenn zichzelf vernederen en bidden om genade.

Dus de vraag ‘hoe zit het met de mensen die het evangelie nooit hebben gehoord’ lijkt voort te komen uit deze vooronderstelling dat ze het recht hebben om gered te worden, of in ieder geval een bepaald percentage van hen het recht heeft om gered te worden. Maar in werkelijkheid heeft geen enkel mens het recht van zichzelf om gered te worden.

Einde deel 1

O mensen! Dat is wel een beetje ontnuchterend, niet? De conclusie lijkt te zijn dat mensen verloren gaan vanwege hun zondige aard en houding. Hun situatie verslechtert wanneer ze kennis hebben van het evangelie, maar het verwerpen. Mensen straffen voor hun zonden is een rechtvaardige handeling, aangezien niemand het recht heeft om gered te worden. In deze situatie praten we niet meer over rechten, maar moeten we om genade smeken.

Geen zorgen! God is barmhartig en goed. Dus zelfs als deze aflevering een beetje deprimerend is, wil ik dat je dat in gedachten houdt: God is goed en barmhartig. Maar daarover meer in het volgende deel.

Kijk ook in de beschrijving van deze video. Ik zal de link naar het bovengenoemde essay daarin plaatsen. Ook vind je manieren om mij te steunen en een uitnodiging voor Odysee.com. Mijn video’s zijn ook te bekijken op Bitchute en YouTube, maar ik ben vooral actief op Odysee. Dus als je wilt reageren op de video, raad ik je aan om dat op Odysee te doen. Om te reageren heb je een account nodig en als je mijn uitnodiging gebruikt, krijgen we allebei wat LBC gratis.

Bedankt voor het kijken, en ik wens je Gods zegen.

We zien elkaar in de volgende video!


Deel 2 – Fundamentele waarheden

Deel 2 – Wat is de mensheid bekend?

5 1 stem
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
%d bloggers liken dit: