Apologeet.nl

De wereld kan wel wat apologeten gebruiken

De Corona crisis: waarom werd er niks ontwikkeld om het virus te bestrijden?

Apologeet.nl

De Corona crisis: waarom werd er niks ontwikkeld om het virus te bestrijden?
Door Peter Borger (21-03-2020) Corona kon voorkomen worden

Het is al bijna 20 jaar algemeen bekend dat een nieuwe stam van het Coronavirus vroeg of laat een pandemie zou gaan veroorzaken.

De huidige Corona-crisis was te voorzien en ze werd al jaren lang verwacht. Waarom werd er dan geen actie ondernomen door regeringen en het WHO? We hadden makkelijk op tijd voorbereid kunnen zijn om dit virus te stoppen. We hadden genoeg tijd om medicijnen en een vaccin te ontwikkelen. Dat wil zeggen, als daartoe de politieke wil had bestaan. Waar zijn de regeringen als we ze nodig hebben?

Coronavirussen zijn bekende luchtwegvirussen. Ze zijn de oorzaak van de meeste verkoudheden en zijn over het algemeen niet dodelijk. Toch kunnen ze ontsporen en een gevaar voor de volksgezond gaan worden.

SARS-CoV was de eerste die ontspoorde en een bedreiging werd. Tijdens mijn bezoek in 2003 aan het congres van longspecialisten in Adelaide, Australië, was er speciale aandacht voor SARS-CoV, dat destijds een ernstig ademhalingssyndroom (SARS) veroorzaakte. SARS had een sterftecijfer van 9% en werd gezien als een serieus te nemen gevaar voor de westerse samenleving.

Gelukkig was SARS-CoV niet zo besmettelijk als gevreesd. Binnen enkele maanden was het virus verdwenen. Toch wisten we allemaal dat dit niet het laatste dodelijke corona virus zou zijn.

In 2012 stak het volgende coronavirus, MERS-CoV, zijn kop op. Met een sterftecijfer van boven de 30% was dit het meest agressieve coronavirus tot nu toe. Ook dit virus verdween gelukkig weer zonder een pandemie te veroorzaken. Toch wisten we dat dit ook niet het laatste dodelijke coronavirus zou zijn.

Sinds 2019 is er nu het SARS-CoV2, het corona virus dat COVID-19 veroorzaakt. En het heeft de pandemie veroorzaakt waar destijds iedereen bang voor was. Met een sterftecijfer van 3-4% is SARS-CoV2 niet zo dodelijk als de eerdere Coronavirussen, maar wel veel besmettelijker. Daarom zal het lethaal blijken voor een deel van de zwaksten van onze samenleving.

Coronavirussen zijn RNA-virussen. Ze vinden hun oorsprong in het genoom van hogere organismen en nieuwe stammen ontstaan voortdurend door recombinatie. Momenteel kennen we zeven soorten coronavirussen die de mens kunnen infecteren. Door besmetting met deze virussen ontwikkelt de mens ademhalingssymptomen van verschillende gradaties. Twee daarvan, HCoV-229E en HCoVOC43, veroorzaken verkoudheid. De andere coronavirussen kunnen leiden tot ernstigere luchtweginfecties en kunnen zelfs dodelijk zijn.

Tussen de uitbraak van SARS in 2003 en de uitbraak van COVID-19 in 2019 ligt 16 jaar. Gedurende deze jaren zagen Facebook, Snapchat en Amazon het licht. Virtual Reality, kunstmatige intelligentie en machine learning werden ontwikkeld. Het menselijk genoom werd gesequenceerd en in kaart gebracht, evenals het genoom van meer dan 250 andere organismen. De genomen van honderden virussen, waaronder alle coronavirussen, werden gesequenced en in kaart gebracht. Bovendien werd de genbewerkingstechnologie Crispr-Cas ontwikkeld. In 16 jaar tijd kan men veel high tech gadgets en technologieën ontwikkelen. Is er in deze 16 jaar een behandeling voor coronavirussen ontwikkeld? Is er een vaccin ontwikkeld? Werd er een blokkerend antilichaam ontwikkeld? Alle kennis om dat te doen was aanwezig. En we wisten dat er een nieuwe uitbraak van het coronavirus zou komen, waarschijnlijk in China.

Het schokkende feit is dat er niets is ontwikkeld om de volgende uitbraak van een dodelijk Coronavirus te bestrijden! Helemaal niets! Duizenden mensen stierven tijdens de corona-epidemieën van 2003 en 2012, omdat er verrassend genoeg geen vaccin, behandeling of diagnose was ontwikkeld.

Anno 2020 doodt opnieuw een Corona virus duizenden en duizenden mensen. Zeker, er is nu een diagnostische test beschikbaar, maar er is nog steeds geen vaccin of behandeling voorhanden. Ik vind dit erg moeilijk te geloven. We kunnen ons echt afvragen waarom onze regeringen, onder leiding van de WHO, geen onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma hebben opgezet om voorbereid te zijn op de volgende uitbraak. Het zou geen grote wetenschappelijke opgave zijn geweest, en ook niet erg kostbaar, om goed voorbereid te zijn geweest. Alle dodelijke coronavirussen hebben zeer vergelijkbare moleculaire structuren. Hun virale genoom codeert voor verschillende eiwitten met unieke functies, waaronder een N-eiwit en een spike (S)eiwit. Het N-eiwit, dat in alle agressieve Corona-stammen voorkomt, wordt momenteel gebruikt als een diagnostische marker. Het S-eiwit is het beste doelwit voor de ontwikkeling van vaccins en virusremmende antistoffen, omdat het S-eiwit nodig is om de cellen van het menselijk lichaam binnen te dringen.

Nieuwe studies hebben onlangs aangetoond dat COVID-19 dezelfde ACE2-receptor gebruikt om menselijke cellen te infecteren als het SARS virus van 2003. Een op ACE2 gebaseerde behandeling voor SARS zou dus een behandeling voor COVID-19 zijn geweest. Dat wil zeggen, als het was ontwikkeld. Maar een remedie tegen SARS is nooit ontwikkeld. Net als SARS en MERS is COVID-19 een onaangename wake-up call voor onze slapende regeringen, die al lang geleden hun verantwoordelijkheden hadden moeten nemen. Er was volop gelegenheid om behandelingen en vaccins te ontwikkelen om de Corona-crisis, die in feite 16 jaar geleden is begonnen, te voorkomen. Als ze hadden geluisterd naar wat de deskundigen over Corona te zeggen hadden, was er nu een oplossing geweest. Als ze enkele miljoenen hadden besteed aan preventief en curatief onderzoek, zou de wereld voorbereid zijn geweest op de corona crisis. Sterker nog, er zou geen corona crisis hebben bestaan. Onze vertegenwoordigers kozen ervoor om blind te zijn en het leven van duizenden mensen te riskeren, ze nemen zelfs het faillissement van het economische systeem op de koop toe. Het leven van de slachtoffers kan niet met geld worden vergoed. Maar laat me raden wie de banken volgend jaar moeten gaan redden?

Peter Borger, MSc, PhD PB werkte 20 jaar als moleculair bioloog aand luchtwegziekten en is auteur van Terug naar de Oorspong en Darwin Revisited.

Lees ook: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/14/johan-neyts-in-nachtwacht/ (Nederlands)
and: https://www.nporadio1.nl/homepage/22846-we-hadden-nu-al-virusremmers-tegen-corona-kunnen-hebben

https://www.sinobiological.com/human-coronavirus-a6109.html?utm_source=researchgate&utm_medium=cpm&utm_campaign=mar-hcov

https://www.medscape.com/viewarticle/926332

https://www.rd.nl/opinie/lakse-overheden-oorzaak-coronacrisis-1.1643440


Zie ook dit interview met Dr. David Ho (ga naar 09:35):