‘Biologie voor jou’ pp. 233-234

Apologeet.nl

3VMBO ‘Biologie voor jou’ pp. 233-234

Weerleggingen van pagina 233-234

“Fossielen”

De beschrijving van de vorming van fossielen is wat eenzijdig. Fossiel vorming kan in zeer korte tijd plaatsvinden. Zo zijn er talloze fossielen van wormen, kwallen, varens die nog groen waren, enzovoorts gevonden. Het spreekt voor zich dat als je een worm wil laten fossiliseren het snel moet gaan anders is hij al weg gerot.
gefossiliseerde worm laat zien dat fossielen snel kunnen vormen een fossiel van een kwal laat zien dat dit proces snel kan gaan
Links: Gefossiliseerde worm
Rechts: Gefossiliseerde kwal

 


 

Twee voorbeelden van snel gefossiliseerde objecten uit recente tijden:

fossiel van een augurk is in minder 80 jaar gevormd fossil-teddybeer kan zelfs fossiliseren
links: Dit is een gefossiliseerde augurk. Hij werd gevonden in een pot waar het deksel van afgeroest was. Deze potten werden tussen 1930 en 1960 gemaakt.

Rechts: Dit is een teddybeer. Zelfs de plastic knop is versteend.


“Nieuwe sedimenten worden…”

aardlagen zoals getekend in dierenpark emmen In dit gedeelte wordt gesproken over de verschillende aardlagen. Er is een heel mooi schema van gemaakt en daarbij zet men dan ook vaak de veronderstelde periodes.

Waar worden de aardlagen zoals in het boek staan gevonden? Nergens! Nergens op de wereld worden de aardlagen mooi geordend gevonden. Dit idee werd gevormd door Charles Lyell. Hij schreef het boek: Principles of Geology Principles of Geology De eerste druk verscheen in drie delen tussen 1830 en 1833, en zou een belangrijke inspiratie zijn voor Charles Darwin. In het boek legt Lyell uit dat de vorming van gesteenten plaatsvindt door langzame processen die tegenwoordig nog steeds waar te nemen zouden zijn. Dit idee ging in tegen de toen heersende opvatting dat gesteenten vooral ontstaan/gevormd worden door grote plotselinge catastrofes, waarvan de zondvloed de belangrijkste was. Vanaf het verschijnen van dit boek zijn veel geologen aan de haal gegaan met dit idee en lieten dit uitgangspunt hun verdere werk beïnvloeden. Dit is toch wel vreemd en je vraag je af of met zo’n model wel goed wetenschap bedreven kan worden. De waargenomen lagen en hun fossielen liggen namelijk vaak kriskras door elkaar heen en er worden zelfs (veel) fossielen, die dwars door de lagen heen steken, gevonden.

polystrate fossiel van een boom dwars door alle lagen heen Gefossiliseerde boomstammen zoals deze steken dwars door verschillende lagen heen. De lagen zouden per stuk miljoenen jaren oud zijn. De vraag komt op: “Hoe komt het dat de boom er dwars doorheen ligt. Als de lagen miljoenen jaren vergen om gevormd te worden dan was de bovenkant van de boom toch al weg gerot?”

polystrate fossiel van een boom in veronderstelde oude aardlagen Een meer voor de hand liggende oorzaak zou plotselinge afzetting van meerdere lagen door bijvoorbeeld een enorme waterstroom zijn.

Download Principles of Geology in pdf formaat
Let op!
De inhoud van dit boek is niet bijbels gefundeerd.
De inhoud van dit boek vertegenwoordigd niet het gedachtegoed van Apologeet.nl.
Lees ook de disclaimer





%d bloggers liken dit: